Vad för fördelar är det med korslimmat trä

Korslimmat trä är ett relativt nytt material i byggen där det snabbt ökar i popularitet.
Fördelarna med att använda detta materialet är faktiskt många och om fler börjar använda sig av det så innebär det att man kan utveckla det vidare.

Det är enkelt att använda sig utav KL-trä eftersom det erbjuder en låg vikt gentemot vad för bärighet materialet har.
Man kan beställa korslimmat trä i många olika utföranden och kontaktar man tillverkare direkt så kan man få objektsanpassade lösningar.

Vad är korslimmat trä då?
Det är en massiv träskiva av hyvlade stavar som satts ihop på liknande sätt som limfog fast här tar man och lägger vartannat skikt korsat över föregående.
Att lägga stavarna i kors innebär att skivorna tål mycket högra vikter och är formstabila jämfört med andra traditionella materialval.

Eftersom det är lätt att hantera så medför klträ att man förkortar tiden det ta att montera vilket minskat kostnaderna för arbetet.
Dom stora elementen med kl-trä som har smarta typer av skarvar gör att det inte behöver bearbetas innan montering.

Vad för egenskaper har korslimmat trä?
Förutom sin hållfasthet och sin låga vikt så är även materialet fuktbuffrande, det innebär att det håller ute fukt på ett effektivt sätt och klarar av att utsättas för en viss mängd väta utan att det blir förstört eller börja ruttna. Ett bra brandmotstånd har materialet där man vid tester sett att det inte börja brinna i första taget på grund av att materialet är tätt, i dom flesta fallen så förväntar man sig enbart att materialet förkolnat lite. Vid större bränder så är materialet godkänt där det ger en större tidsfrist innan det ger vika jämfört med andra material av trä.
Räddningspersonal har alltså längre tid på sig att evakuera nödställda vid bränder.

Framtidens byggmaterial är korslimmat trä, vad är din bostad byggd av?